Search
sobota 23 Wrzesień 2017
  • :
  • :

Słodki deser

Bezy to słodycz, którą połączyć można niemalże ze wszystkim. Dwa białka i odrobina cukru wystarczą, by w kuchni wyczarować prawdziwą niespodziankę. Przepis na bezy jest bardzo prosty i nie wymaga od nas znajomości wszelkich kulinarnych tajników czy wielkiego doświadczenia. W szybki sposób możemy sprawić, że nasza randka bądź urodzinowe przyjęcie nabierze barw. Na początku oddzielamy białka od żółtek i ubić je mikserem. Białka ubijamy na sztywno tak, aby zwiększyły one swoją objętość aż kilkakrotnie. Następnie dodajemy cukier, wciąż kontynuując ubijanie naszego białka. Wszystko do momentu, aż cukier się rozpuści i dokładnie wymiesza. Blachę wykładamy papierem i nagrzewamy nasz piekarnik do 90 stopni. Wyciskamy nasze ciasto na papier za pomocą szpatułki. Wkładamy do piekarnika i tak pieczemy przez godzinę. Im większe są, tym więcej czasu będą potrzebowały – w niektórych przypadkach nawet półtorej godziny. Gotowe bezy wyciągamy i pozostawiamy do schłodzenia. Powinny one z łatwością odchodzić od papieru i nie sprawiać większych problemów. Innym deserem, jaki możemy do urozmaicenia naszego przyjęcia jest przepis na biszkopt. Te klasyczne ciasto lubi niemal każdy z nas.

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni, a tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, ubijając białka na sztywną pianę. Dodajemy tak jak w przypadku bez cukier, jednocześnie ubijając. Dodajemy żółtka, następnie mąkę, nie przerywając miksowania. Ciasto wkładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy od trzydziestu, do nawet czterdziestu minut. Pozostawiamy je do wystygnięcia i oddzielamy brzegiem od formy. To bardzo prosty przepis, jak i proste ciasto – może przygotować je niemal każdy.

Reklama: Najlepsze przepisy na biszkopt znajdziesz na: https://delektujemy.pl/przepisy-na-ciasta/babki-i-biszkopty/

Jeśli zależy nam na mniejszej przekąsce, przepis na ciasteczka może okazać się zbawienny. Te małe, słodkie przekąski są uwielbianą przez ludzi przekąską i dodatkiem do deserów, czy kawy. Przygotowanie ich wcale nie musi być ciężkie, a sama praca przy nich może okazać się dla nas bardzo przyjemna. Wszystko zależy od rodzaju ciastek, jakie chcemy przygotować. Kruche, owsiane, z bakaliami czy może czekoladowe? Ostatnio kulinarnym hitem okazały się ciasteczka serowe. Potrzebujemy twaróg, cukier, jajko, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, rodzynki i masło. Nagrzewamy piekarnik, w misce przygotowujemy cukier, twaróg i jajka. Całość kończymy dodaniem proszku do pieczenia i sodą. Na sam koniec dodać możemy rodzynki. Wszystko to mieszamy razem, wkładając ciasto do nagrzanego piekarnika. Łyżeczką nabieramy je i układamy zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Pieczemy dwanaście minut .

 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *