Search
poniedziałek 26 Czerwiec 2017
  • :
  • :

Szatkownice

W kuchni potrzebnych jest bardzo wiele różnego rodzaju sprzętów i urządzeń. Aż trudno sobie czasami wyobrazić, że kiedyś ich nie było i niektóre czynności wykonywało się po prostu ręcznie. Niektóre tego typu sprzęty może nie są koniecznością, ale są wśród nich i takie, które trzeba po prostu posiadać, bo tak jest dużo wygodnej, kiedy przygotowujemy codzienne posiłki. Do takich niezbędnych rzeczy w każdym gospodarstwie domowym z całą pewnością należy szatkownica. Oczywiście szatkować np. kapustę można i nożem, ale dużo szybciej i prościej jest to robić przy pomocy tego prostego sprzętu, jakim jest szatkownica. Nie musimy od razy rujnować się i wyposażać swojego gospodarstwa domowego w szatkownice elektryczne. Nic z tych rzeczy, chociaż szatkownica elektryczna to niezły kuchenny gadżet. Ale na nasze potrzeby wystarczy zwykła ręczna szatkownica, którą będziemy wykorzystywać nader często. Nie zajmuje ona zbyt dużo miejsca i przy jej użyciu możemy pociąć naprawdę spore ilości warzyw. Niektóre szatkownice, oczywiście te bardziej zaawansowane, posiadają wymienne ostrza, które dopasowuje się w zależności od tego, co chcemy akurat szatkować.
Jeśli natomiast chodzi o szatkownice elektryczne, to tego typu urządzenia przede wszystkim znajdują zastosowanie w restauracjach, barach czy innych punktach zbiorowego żywienia. Szatkownica elektryczna to już specjalistyczny sprzęt, który umożliwia rozdrabnianie i szatkowanie różnych produktów na dużą skalę. W gospodarstwie domowym taki sprzęt nie jest nam potrzebny, ale w profesjonalnej gastronomii sprawdza się doskonale.
Szatkownice elektryczne dostępne są na rynku w bardzo dużym wyborze, więc jeśli ktoś poszukuje akurat konkretnego urządzenia, ma szansę na jego znalezienie. Zresztą producenci oferują sporo różnych modeli, które z pewnością zaspokoją potrzeby każdego klienta w tej materii. Różne są ceny tych artykułów, więc i w tym względzie można znaleźć coś, co będzie najbardziej optymalnym rozwiązaniem.
Każda szatkownica elektryczna posiada szeroką gamę tarcz rozdrabniających, dzięki czemu możliwe jest ścieranie, tarcie, cięcie w plastry, kostkę, w słupki warzyw czy owoców. A jeśli jeszcze wybierzemy urządzenie o odpowiednio dużej mocy, to rzeczywiście można w ciągu stosunkowo krótkiego czasu przetworzyć sporą ilość produktów. Dla każdej gastronomii to rzecz niezwykle istotna, bo w przygotowaniu posiłków ważny jest również czas.

Reklama: gastroprofit.pl




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *