Search
sobota 21 Lipiec 2018
  • :
  • :

O witaminach

W ostatnich latach ustawicznie rośnie poziom zainteresowania witaminami, suplementami i różnymi składnikami zdrowotnymi, głównie pochodzących od roślin. Wiele badań udowodniło przecież w wielu przypadkach, iż osoby, które wprowadzą dietę która zwiera dużo warzyw i owoców, pełnoziarniste wyroby ze zboża a także uzupełniające dietę przez suplementy, zdecydowanie rzadziej zapadają na choroby cywilizacyjne, a szczególnie układu krążenia i patologie przewlekłe. Poza węglowodanami witaminami oraz dodatkami mineralnymi to taka zdrowa żywność wytwarzana z roślin, ma też sporo innych składników należących do fitofaktorów. Dla naszego zdrowia istotna jest więc nie tylko witamina C jak to niektórzy sądzą i jednak nie wszystko można dostarczyć organizmowi łykając pewne suplementy. Jeżeli sądzisz, iż przyjmowanie tylko takich preparatów jak witamina c 1000 załatwia sprawę uzupełniania diety to przykro mi lecz jesteś w wielkim błędzie. Zdrowe odżywianie to jest to, o co wszak należy dbać, a przede wszystkim zabiegając o mnogość pożywienia zawierającego odżywcze składniki. Na twoje zdrowie ma wpływ bardzo dużo składników.

Co to takiego te fitoskładnki? To są naturalne składniki chemiczne, które należą do wielu rożnych grup chemicznych, występują one w niemal wszystkich warzywach i owocach. Powodują, że mają one określony kolor, zapach i aromat. Nieraz określa się ich jako witaminy nowej generacji, pomimo, że nic w nich nowego. Ochraniają przed rodnikami tlenowymi, chorobami serca, przyspieszonym starzeniem się.

Inspirują one funkcjonowanie enzymów w naszej wątrobie, w wyniku czego niektóre czynniki nie są tak szkodliwe.

Mogą jednak wytwarzać reakcje niekorzystne, przykładowo obniżenie wchłaniania pewnych witamin, przede wszystkim witaminy D, A, E, B2; uczulenia alergiczne, swędzenie spowodowane zawartością związków eterycznych.

Zdecydowanie największa grupa fitoskładników są to polifenole, które obok witaminy E i C są antyoksydantami. Prawdopodobnie najsilniejszy z nich to rosweratol, który występuje zwłaszcza w skórce winogron, orzeszkach ziemnych oraz w czerwonym winie, które jest produkowane w warunkach beztlenowych, dzięki czemu uniemożliwia się oksydację polifenoli. Są one w stanie, wespół z witaminami, ochraniać nasz ustrój przed wolnymi rodnikami jak również potrafią walczyć z bakteriami. W sposób wybiórczy umieją zwalczać komórki nowotworowe a także blokują funkcjonowanie enzymów które odpowiadają za występowanie przerzutów. Flawonoidom, które też należą do polfenoli przepisuje się działanie antymiażdżycowe, co oznacza, że wszystkie osoby zagrożone chorobami cywilizacyjnymi z pewnością powinni starć się by jadać pożywienie mające w swoim składzie te ważne składniki. A więc choć suplementy diety, włączając w to kapsułki mające w składzie najlepsze witaminy to dzisiaj konieczność, niemniej jednak nie można zapominać by w naszej diecie były zawarte antyoksydanty. Zdrowa żywność to przecież klucz do zdrowia i witaminy oraz suplementy w tabletkach, czy w buteleczkach, choć także ważne, nie mogą zastępować tego co rozumiemy jako zdrowe odżywianie.

Wiele osób myśli, że tylko witamina C jest czymś, o co trzeba zabiegać w diecie, a niestety jest to spowodowane niedoinformowaniem i nie wystarczy łykać np. C 1000. Potrzebne są i inne suplementy i (niewątpliwie) odpowiednia, najlepiej personalnie dobrana dieta. Zdrowie to coś, co zależy nade wszystko od ciebie, a od twojej diety przede wszystkim.

Może to jednak warto nad tym pomyśleć …